NAV یا ارزش خالص دارایی در مفاهیم بورس به چه معناست؟

ارزش خالص دارایی NAV

ارزش خالص دارایی NAV

در این مطلب با مفهوم NAV یا ارزش خالص دارایی ها آشنا خواهیم شد. ایم مفهوم یکی از مفاهیم ارزشیابی در بازار بورس است که در ادامه به طور مفصل به آن می پردازیم.

خلوص ارزش دارایی‌ها یا NAV یک شرکت سرمایه‌گذاری با آپشن ها (ویژگی ها)ی یک صندوق سرمایه‌گذاری مشترک (Unit Trust)، حاصل تفاوت کل دارایی‌ها، منهای کل بدهی‌های آن خواهد بود. در ارزشیابی شرکت‌ها، را از طریق تفاوت ارزش دفتری دارایی‌ها و بدهی‌ها کسب می کنند و در صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک،NAV را از طریق کسر بدهی صندوق از ارزش روز کل پرتفوی محاسبه می کنند.
توجه تحلیلگران مالی اغلب به محاسبه نوع دوم NAV است زیرا از این طریق سهام شرکت مربوطه قیمت‌گذاری می‌شود.

برای مثال اگر ارزش بازار سرمایه‌گذاری‌ ها و دیگر دارایی‌های یک شرکت سرمایه‌گذاری، 2000 میلیارد ریال قیمت داشته باشد و بدهی‌های آن 1200 میلیارد ریال باشد، در این تاریخNAV این شرکت سرمایه‌گذاری 800 میلیارد ریال خواهد بود.

چون دارایی‌ها و بدهی‌های یک شرکت سرمایه‌گذاری به صورت روزانه تمتحول می شود، NAV آن نیز باید روزانه  محاسبه ی مجدد گردد. به همین علت در کشورهای دیگر عموماً صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک (شرکت سرمایه‌گذاری با سرمایه متغیر) و «یونیت ‌تراست» NAV خود را حداقل یک بار در روز و پس از خاتمه معاملات بورس محاسبه و در روزنامه‌ها گزارش می‌کنند.

شرکت‌های سرمایه‌گذاری مذکور NAV هر سهم خود را از طریق تقسیم NAV به تعداد سهام جاری خود محاسبه می‌نمایند. به‌عنوان نمونه در مثال فوق اگر تعداد سهام جاری شرکت 400 میلیون سهم باشد NAV هر سهم 2000 ریال محاسبه خواهد شد.

با منطق پیش گفته،NAV هر سهم نیز باید روزانه محاسبه شود. بایست توجه داشت که تعداد سهام جاری چنین شرکت‌هایی نیز غالباً روزانه تغییر می‌کند. چون سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری با ویژگی صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک یا یونیت‌تراست در هر زمان قابل بازخرید است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.