آشنایی با نحوه کار ماشین های پر کننده مایعات

آیا تا به حال از خودتان پرسیده اید که نوشیندنی ها و مایعات چگونه داخل ظرف های پلاستیکی یا گاها فلزی و یا شیشه ای قرار می گیرند؟ مایعاتی مانند شیر و آب معدنی یا ماءالشعیر ها.

ماشین های پرکن مایعات به چه کارهایی می آیند؟ و چگونه کار میکنند؟ ایده اولیه برای بسته بندی نوشیدنی های گاز دار شیر و نوشابه ها و… چگونه به ذهن پیچیده انسان راه پیدا کرد و دستگاه های امروزی را تشکیل داد؟

دستگاه پرکن مایعات

دستگاه پرکن مایعات جهت پرکردن انواع پرکن مایعات رقیق  و  پرکن مایعات غلیظ در ظروف مختلف به کار می رود. تعریف کلی مایعات رقیق مایعاتی میباشند که حداکثر ویسکوزیته آنها کمتر از ویسکوزیته روغن زیتون است.از این نوع  پرکن می توان برای پرکردن آب معدنی، اسید، دوغ،آب باتری،سفید کننده ها ،نوشیدنی های طمع دار، مایعات شیمیایی، غذایی، دارویی و غیره می توان اشاره کرد.دستگاه  می تواند به درخواست مشتری پر کن تک نازله، دو نازله، چهار نازله و شش نازله و غیره…. می باشد.نسبت به ظرف مشتری و ظرفیت مورد نیاز مشتری ماشینهای متفاوتی قابل ساخت است.این نوع ماشینها در ۳ دسته کلی ثقلی – حجمی ،سیلندر و پیستونی ،و، و پمپ پریستالتیک وتایمری  توسط این شرکت تولید میشوند و در هر مورد بسته به نوع مواد ،ظرف ،حجم تزریق و دقت نوع پرکن متفاوت بوده

پرکننده های مایع

بر اساس استراتژی موجود، پرکننده های مایع به دستگاه های پر کننده معمولی، فشار و وکیوم تقسیم می شوند. پرکننده های معمولی مایع با جاذبه کار می کنند که در آن مایع به دلیل وزن آن به بطری های خالی ریخته می شود. با این حال، ایجاد شرایط منحصر به فردی برای حفظ غلظت و تحمل گاز مایعات ضروری است. نمونه های قابل توجه این بطری ها، بطری های شیر می باشد.
پرکننده های وکیوم نیاز به فشار اتمسفر دارد، که با فشار بیشتری  مایعات مانند شربت، روغن، نوشابه و غیره دارای ویسکوزیته بالا هستند و به این نوع پر کردن نیاز دارند، که بسیار کارآمد است و از یک ساختار بسیار ساده استفاده می کند.
پرکننده های مایع نیاز به فشار بیشتری نسبت به فشار هوا دارد. این نوع پر شدن به “پرشدن با فشار هوا برابر” و “پرشدن با فشار بالا” تقسیم می شود. در پرشدن با فشار هوای برابر، فشار مخزن مایع برابر با فشار بطری می شود و بنابراین مایع باتوجه به وزن مورد نظر داخل بطری ها ریخته میشود.از سوی دیگر پر کردن با فشار بالا اختلاف فشار بین مایع و محیط کار میکند.

مکانیزم پر شدن در دستگاه های پرکن مایعات :

به طور کلی سه مکانیزم پرکن پمپی ، پرکن ثقلی و پرکن سیلندر پیستونی برای تزریق مایعات با هر نوع گرانروی ای وجود دارد. هر کدام از این روش ها ممکن است برای مایعی مناسب و برای مایعی دیگر کارا نباشد. از این جهت انتخاب درست مکانیزم تزریق اهمیت ویژه ای دارد.

  1.  مکانیزم پمپی معمولا دقت چندانی ندارد و می توان برای انواع مایعات از آن استفاده کرد. اما به دلیل ماهیت کارکرد برای موادی همچون گریس سرد که چسبندگی زیادی دارند بسیار گزینه مطلوبی حساب می شود.
  2.  معمولا برای دستگاه پرکن عرقیات ، دوغ ، انواع شوینده ها و سایر مایعات از سیستم ثقل استفاده می شود. این سیستم ارزان قیمت ترین روش تزریق است و به کمک جاذبه و وزن خود مایعات عملیات پر کردن صورت می گیرد. این روش در بیشتر مایعات رقیق استفاده می شود  .
  3. پر کن سیلندر پیستون نیز روشی دیگر است که در ماشین آلات اتوماتیک مورد استفاده قرار میگیرد و دقت بالایی دارد. به دلیل ثابت بودن حجم تعیین و تنظیم شده ،خطای مقدار تزریق مواد خیلی کم می باشد به همین علت در مایعات با غلظت زیاد از این روش استفاده می شود.
  4. تعداد نازل در دستگاه پرکن با توجه به راندمان تعیین می گردد. دستگاه درب بند و دستگاه سیل القایی و همچنین دستگاه جت پرینتر و تونل شیرینگ بر روی دستگاه پرکن ، بسته به سفارش خریدار نصب می شود به همین علت تعیین قیمت دستگاه پرکن بسته به راندمان و نوع متعلقات ان متفاوت می باشد.

دستگاه پرکن تقلی تایمردار

در این نوع پرکن، مایعات از مسیر بین مخزن و نازل ها در مدت زمان معین عبور می کنند. یک شیر جهت کنترل فلو مایع، نیاز می باشد که مایع به یک اندازه به تمام نازل ها برسد. پس از تنظیم کردن، این نوع پرکن مقدار مشخصی از مایع را از هر نازل در هر سیکل خارج می کند. یک دستگاه پرکن ثقلی تایمردار تا ۱۲ نازل می تواند داشته باشد. این نوع پرکن مناسبترین و اقتصادی ترین گزینه جهت مایعات رقیق بدون پالپ می باشد.

دستگاه پرکن وکیومی

نازل های پرکن وکیومی دارای مکانیزم دولایه هستند. لایه داخلی مایع را درون ظرف می ریزد و لایه بیرونی، مسیری را جهت خروج هوا و مایع اضافه ریخته شده درون ظرف را ایجاد می کند. عمق قرار گرفتن نازل درون ظرف سطح پر شدن مایع داخل ظرف را تعیین می کند. و بدین صورت در قفسه مغازه ها تمام بطری های نوشیدنی، به یک اندازه پر شده دیده می شوند. بدون توجه به تفاوت حجم موجود در بطری ها.
این نوع پرکن نیز با مایعات رقیق و نیمه غلیظ سازگاری دارد و می تواند مایعات شامل ذرات ریز جامد را نیز پر کند. اما برای مایعات با ارزش بالا مناسب نمی باشد.

دستگاه پرکن پمپی

در پرکن های پمپی مایع از میان چرخ دنده ها یا لوب هایی که بصورت تو در تو می باشند عبور داده می شود. این پمپ ها عمدتاً بوسیله سروو موتور کنترل می شوند. و بوسیله کنترل سرعت و تعداد چرخش چرخ دنده ها در هر سیکل مشخص می شود که چه حجمی از مایع به درون ظرف منتقل می شود. این نوع دستگاه پرکن برای مایعات با غلظت متوسط به پایین دارای بیشترین دقت و سرعت پرکنی می باشند ولی مایعات با غلظت بالا و دارای پالپ یا ذرات جامد، عمر مفید پمپ را کاهش می دهد. همچنین این دستگاه به دلیل داشتن دقت بالا، مناسب مایعات گران قیمت می باشد.

دستگاه پرکن پیستونی

پرکن های پیستونی مثل سرنگ پزشکی کار می کنند. پیستون ها مایع را به داخل سیلندر می کشند و سپس با فشار رو به جلو پیستون، مایع به درون ظرف منتقل می شود. سیستم دارای دو عدد شیر یکطرفه و یا یک عدد شیر سراهی پنوماتیک برای هر پیستون می باشد که مسیر حرکت مایع به داخل و بیرون سیلندر را تعیین می کنند. یکی از شیر یکطرفه ها در زمان کشیدن مایع به داخل سیلندر باز می شود و سپس هنگام تخلیه مایع بسته می شود. دومین شیر یکطرفه در حالت کشیدن محصول بسته، و هنگام تخلیه مایع باز می شود. پرکن پیستونی نسبت به سایر پرکن ها کند تر می باشد، اما توانایی پرکردن مایعاتی را دارد که دستگاه های دیگر ندارند.

مشخصات فنی دستگاه پرکن مایعات :

  • دارای سه متر نوار نقاله مجهز به اینورتر جهت تنظیم دور موتور
  • به دلیل دقت فنی و مهندسی در ماشینکاری و قطعه سازی نازل هال بدون  چکه می باشند.ولی بر اساس درخواست مشتری می توانند دارای سیستم چکه گیر با پمپ برگشت به مخزن باشد.
  • سیستم عملکرد دستگاههای پر کن مایعات به صورت پنوماتیک و الکترومکانیک با کمک  تابلو برق می باشد.
  • در صورت سفارش سیستم مجهز به PLCپی ال سی  واچ ام آی HMI  است.
  • این نوع پرکنها معمولا بدون نیاز به قطعات تعویضی قابلیت پرکردن انواع ظروف را دارند.
  • تعیین حجم تزریق ساده و دقیق است.
  • جنس ظرف pet  و پلاستیکی یا شیشه ای می تواند باشد.
  • ظرفیت پرکردن مایعات بسته به ظرف آن متفاوت میباشد.
  • جنس بدنه از استیل و متناسب با مواد غذایی می باشد.
  • در ساخت ماشین پرکن مایعات بسته به کاربرد استاندارهای داروییو غذایی رعایت میشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.